Ekran tazeleme hızı (Hz) nedir? Neden önemli?

Elif

Oppo Forum Yönetici
Forum Ekibi
Yönetici
Mesajlar
7,445
Çözümler
204
Puanları
3,350
Cihaz
Reno 2Z
Bir ekranın kalitesini belirleyen unsurlardan biri de ekran tazeleme hızıdır. Peki ekran tazeleme hızı nedir? Yazımızda anlattık.


Günümüzde bir akıllı telefon, bilgisayar monitörü veya televizyon satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri de ekranın kalitesidir. Ekranın çözünürlüğü, kullanılan panelin türü, ekran teknolojisi ve ekran tazeleme hızı gibi detaylar bu ürünlerin ekran kalitesini belirleyen unsurlardır.


Bu unsurların başında da şüphesiz ekran tazeleme hızı geliyor.

Kullanıcıların satın aldığı cihazlardan ekran tarafında yüksek verim alması için belirli bir standartın üzerinde olması gereken bu özellik, temel olarak Hertz(Hz) cinsi ile ölçülmektedir.

Peki ekran yenileme hızı nedir? Bu özellik neden bu kadar önemli? Yazımızda anlattık.


Ekran tazeleme hızı nedir?


Teknolojinin her geçen gün geliştiği aşikar. Teknoloji ile birlikte elektronik cihazlarda kullanılan bileşenler, teknolojiler de doğru orantılı bir şekilde daha yetenekli hale geliyor. Ekran tazeleme hızı da teknolojinin gelişmesi ile daha yetenekli hale gelen özelliklerden sadece biri.

Akıcı bir ekran deneyimi yaşamanıza olanak sağlayan ekran tazeleme hızı, cihazınızın ekranının saniyede kaç kez yenilendiğini veya güncellendiğini tanımlayan bir özelliktir.


upload_2021_06_04_15_32_52_678.jpg


Yenileme hızının yüksek olduğu bir ekranda pikseller daha sık yenileneceğinden daha düşük gecikmeler meydana gelir.

Bu da ekranda yaşanan gecikmeleri ve titremeleri ortadan kaldırarak kullanıcılara daha akıcı ve kaliteli bir ekran deneyimi sunar.
Bu nedenle son dönemde piyasaya sürülen televizyonlar, akıllı telefonlar ve monitörler teknolojinin de gelişmesi ile yüksek ekran yenileme hızı ile gelmektedir.



Ekran tazeleme hızlarının standart değerleri nelerdir?


Örneğin tüm akıllı telefonlar en az 60 Hz tazeleme hızı ile gelir. Bu da telefonun ekranının saniyede 60 kez güncellendiği anlamına gelir.

Bu değer, akıllı telefonun segmenti ile genellikle doğru orantılıdır. Bu değerin yanı sıra 90 Hz, 100 Hz, 120 Hz, 144 Hz, 160 Hz, 180 Hz, 200 Hz ve 240 Hz gibi değerler telefonlar, monitörler ve televizyonlarda başarı ile kullanılmaktadır.

Standart bilgisayar monitörlerinde tercih edilen ekran yenileme hızı 60 Hz iken, yüksek kaliteli ve daha akıcı görüntü vermesi için tasarlanan oyuncu monitörlerinde ise bu değer 144 Hz ila 240 Hz arasında değişmektedir.

Televizyonlarda ise bu değer giriş seviyesi modellerde 50 Hz iken, orta ve üst segment modellerde ise 100 Hz ila 200 Hz arasında değişir.


Ekran tazeleme hızının yüksek olması neden önemlidir?


Ekran yenileme hızının yüksek olması kullanıcının özellikle oyun gibi yüksek kaliteli görüntü gerektiren uygulamalardan akıcı bir deneyim almasına olanak sağlayan unsurlardan biridir.

Bu durumda ekranda takılmalar, gecikmeler, titremeler yenileme hızı arttıkça minimuma iner. Bu nedenle üreticiler orta ve üst seviye cihazlarda yüksek ekran tazeleme hızına sahip panel tercih eder.


Özellikle bazı kullanıcıların ekran yenileme hızı ile ilgili ortak bir yanlış düşüncesi vardır.

Kullanıcılar genellikle monitör seçerken mevcut donanımlarının gücünü hesaba katmadan yüksek yenileme hızı sunan paneller satın alır.

Buradaki ortak düşünce ise ekran yenileme hızı ne kadar yüksek ise oyunlarda alınacak FPS’de aynı oranda yüksek olur görüşüdür.


upload_2021_06_04_15_41_39_713.jpg




Ekran yenileme hızı yüksek olan monitörler, oyunlarda herhangi bir FPS artışı sağlamaz.


Basit bir örnekle anlatacak olursak; monitörünüz 144 Hz yenileme hızı sunuyor ancak GPU’nuz saniyede yalnızca 30 kare sağlayabiliyorsa bu durumda monitör yüksek yenileme hızına sahip bir görüntü oluşturamayacaktır.

Bu nedenle CPU ve GPU’nuzun bu işlemi hızlıca tamamlayabilecek kapasitede olması önemlidir.






Kaynak: shiftdelete.net
 
Üst