Telefonda raw fotograf çekimi ne işe yarıyor bilen varmı işe yarıyormu
Ham, işlenmemiş manasında kullanılır.
Günümüzde birçok fotoğraf makinesi RAW çekebilme yeteneğine sahip. Bu tür kameralardaki RAW özelliğinde, sensöre düşen ışık bilgisi direkt olarakkarta yazılır. Renk, beyaz ayarı, kontrast gibi değişkenler fotoğrafa aktarılmaz fakat ayarların çoğu ayrı elementler halinde RAW dosyası içine kaydedilir. Böylelikle çektiğimiz fotoğrafın en saf halini elde etmiş oluruz ayrıca tüm veriler ayrı elementler halinde eklendiği için ham imaj kalitesini kaybetmeden bu ayarları düzenleyebilme imkanına da kavuşuruz.
RAW Fotoğraf Çekmenin Avantajları
JPEG’e göre çok daha yüksek kalite ve renk derinliği sunması
Keskinleştirme, gürültü giderme gibi işlemlerin sonucunda fotoğrafta kalite kaybının en az olması
JPEG kamera üzerindeki belirlenmiş bir renk uzayını kullanır fakat RAW formatında istediğiniz renk uzayını düzenlerken seçebilirsiniz
RAW dosyalar 12-14-16 bit renk yoğunluk değerlerine sahiptir. JPEG fotoğraf ise yalnızca 8 bit’lik bir yoğunluk sağlar. Bu sebeple RAW fotoğraf gölge, parlak, doygun bölgelerde çok daha fazla hassas veri sunar.
JPEG yada diğer dosya biçimleri sıkıştırma işleminden geçerken; RAW formatı makinenin kullandığı tüm veriyi sıkıştırmasız bir şekilde sunar.
RAW formatı ile çektiğiniz fotoğrafların renk, parlaklık, keskinlik, doygunluk gibi ayarları oluşacak bozulmalardan korkmadan daha fazla değiştirebilirsiniz.
Raw fotoğraf formatı, fotoğrafçının işini kolaylaştıran bazen bir çok fotoğrafı yazılım sayesinde kurtarmanızı sağlayan muhteşem bir özellik. Bu özelliği yüksek ISO kullanacağımız gece çekimlerinde yada fotoğraflarımızda düzenlemeler yapacağımız zamanlarda kullanmayı alışkanlık haline getirmeliyiz hatta depolama ve yazılımla uğraşma gibi bir derdiniz yoksa her fotoğrafı RAW çekmek sizin yararınıza olacaktır.
Örnek vermek gerekirse;
Umarım yeteri kadar bilgi verebilmişimdir.